Maatschappelijke participatie

    Verhouding kosten producten binnen programma

    0%
    Financiën Naar programmarekening

    Portefeuillehouder: Wethouder Lamers

    Wat hebben wij bereikt?

    Uit de meest recente Stadspeiling blijkt dat in 2015 63% van de Venlose bevolking maatschappelijk actief is. Zij verrichten vrijwilligerswerk, mantelzorg of doen op een andere manier iets terug voor de samenleving.

    Indicator

    JR 2014

    JR 2015

    2016

    2017

    2018

    Aandeel mensen dat maatschappelijk actief is (vrijwilligerswerk/ mantelzorg/ wederkerigheid)

    52,00

    63,00

    55,00

    57,00

    58,00

    In 2014 was 52% van de Venlose bevolking maatschappelijk actief. Het doel is om het aandeel mensen dat maatschappelijk actief te laten toenemen. Volgens de laatste Stadspeiling is 63% van de Venlose bevolking maatschappelijk actief. Het aandeel is harder gestegen dan vooraf verwacht.

    Wat hebben wij daarvoor gedaan?

    Er is inmiddels een dekkend netwerk Huizen van de Wijk gerealiseerd. Ontmoeten en ontplooien zijn twee belangrijke functies die in en door de wijk worden aangeboden om participatie te bevorderen. In de Huizen van de Wijk worden diverse activiteiten georganiseerd zoals de open inloop, eetpunten, repair café's en er zijn scootmobielpools. Er zijn dan ook behoorlijk wat buurtbewoners actief in de Huizen van de Wijk.
    Om iedereen die actief is in de wijk te kunnen ondersteunen heeft de Vrijwilligerscentrale Venlo de opdracht gekregen om te fungeren als kenniscentrum voor vrijwilligers en de coördinatie van een vrijwilligersacademie.
    Daarnaast is de doorontwikkeling van de functie Informatie & Advies in 2015 van start gegaan. Het Informatie & Advies punt in de Huizen van de Wijk wordt gerund door vrijwilligers en is de plek waar mensen terecht kunnen voor vragen en waar verbindingen tot stand komen.
    Ook is in 2015 de nieuwe werkplaats bewonersondersteuning van start gegaan in de Venlose wijken en dorpen. Bewonersondersteuners staan ten dienste van de wijk en richten zich op het ontstaan en behouden van zelfsturende gemeenschappen die in staat zijn hun eigen prioriteiten te stellen en zelf activiteiten te ontwikkelen.
    Op grond van de medio 2016 vast te stellen subsidieregel maatschappelijke participatie zijn diverse initiatieven gesubsidieerd die gericht zijn op het participeren en activeren van mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Een voorbeeld hiervan is CoFactory. Het doel van CoFactory is dat mensen een deel van hun inkomen zelf kunnen verdienen door te ondernemen. CoFactory faciliteert deze mensen en geeft ze de mogelijkheid om te starten als ondernemer.
    Tenslotte wordt binnen KanDoen invulling gegeven aan de tegenprestatie/wederkerigheid.

    Wat heeft het gekost?

    bedragen x €1.000

    Collegeproducten

    B/L

    Begroting na wijziging
    2015

    Rekening
    2015

    %

    Verschil

    Maatschappelijke participatie

    Baten

    0

    0

    0

    Lasten

    0

    0

    0

    Saldo

    0

    0

    0

    Onttrekkingen aan reserves

    Baten

    0

    0

    0

    Lasten

    0

    0

    0

    Saldo

    0

    0

    0

    Totaal product

    0

    0

    0

    Producten binnen het programma