Competentie ontwikkeling

    Verhouding kosten producten binnen programma

    22%
    Financiën Naar programmarekening

    Portefeuillehouder: Wethouder Satijn

    Wat hebben wij bereikt?

    Voor dit collegeproduct is de volgende tactische doelstelling geformuleerd:het faciliteren van de persoonlijke ontwikkeling van onze inwoners.

    Uit de stadspeiling 2015 blijkt dat 85,5 % van de 20-29 jarigen een startkwalificatie heeft behaald. Met startkwalificatie wordt bedoeld dat minimaal een afgeronde opleiding op HAVO-, VWO- of MBO-2 niveau is behaald.
    Verder blijkt uit de stadspeiling 2015 dat op een schaal van 0-10 voor de mate waarin men de afgelopen 12 maanden actief is geweest met betrekking tot het volgen van nieuws/documentaires en het lezen van krant of informatieve boeken/artikelen), onze volwassen inwoners 7,1 scoren.

    Indicator

    JR 2014

    JR 2015

    2016

    2017

    2018

    Aandeel 20-29 jarigen met minimaal afgeronde opleiding op HAVO/VWO/MBO niveau

    86,00

    Over 2014 zijn geen gegevens beschikbaar omdat er geen stadspeiling is uitgevoerd.

    Schaalscore van de inwoners voor de mate waarin men de afgelopen 12 maanden actief is geweest mbt het volgen van nieuws/documentaires en het lezen van de krant of informatieve boeken of artikelen in andere media (permanente ontwikkeling)

    7,00

    Over 2014 zijn geen gegevens beschikbaar omdat er geen stadspeiling is uitgevoerd.

    Wat hebben wij daarvoor gedaan?

    Ook in 2015 hebben wij onze voorwaardenscheppende rol ingevuld door het beschikbaar stellen van accommodaties, bijvoorbeeld in het kader van het concept Huis van de Wijk of jeugdhonken.

    Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE)
    In 2015 is verder invulling gegeven aan de bestaande Bestuursafspraken van 2012-2015 waarin o.a. afspraken zijn gemaakt over een kwaliteitsimpuls voor de VVE. We hebben een impuls gegeven aan de uitbreiding van het VVE-aanbod door 8 kinderdagverblijven de mogelijkheid te bieden om VVE-bekwaam te worden. Dit door hen in staat te stellen om geschoold te worden voor het kunnen werken met een erkend VVE-programma en te voldoen aan taalniveau 3F.

    Schakelklassen
    In 2015 is ook invulling gegeven aan de Bestuursafspraak schakelklassen. Voor de leerlingen afkomstig uit het asielzoekerscentrum is een vijftal klassen ingericht. Deze zijn als gevolg van de sluiting van het AZC in juli gesloten. In verband met de (tijdelijke, tot uiterlijk september 2017) heropening van het centrum zijn de vijf schakelklassen voor asielzoekersleerlingen vanaf januari 2016 weer operationeel. Verder voorzien we in vervoer van de kinderen naar de betreffende scholen voor primair onderwijs.

    Passend Onderwijs
    In 2015 zijn diverse rapporten (Kinderombudsman en Sardes) verschenen over de stand van zaken van de invoering van Passend Onderwijs. Onder grote druk is de invoering tot stand gekomen. Er is veel geïnvesteerd in het opbouwen van een (nieuwe) structuur en de financiële uitdagingen zijn in beeld gebracht.
    Echter, een jaar na de invoering van Passend Onderwijs zijn er nog steeds kinderen die geen passende vorm van onderwijs kunnen krijgen. De Kinderombudsman concludeert dat scholen en samenwerkingsverbanden het kind niet altijd centraal stellen. Daar waar scholen kinderen wel centraal stellen en een oplossing zoeken voor het kind, heeft dit vooral te maken met durf en persoonlijke betrokkenheid. Een omslag in de houding van alle scholen is daarom essentieel om passend onderwijs te laten slagen, aldus de Kinderombudsman.
    Dit geldt ook voor de gemeente Venlo. In de komende jaren zal moeten blijken welke effecten daadwerkelijk kunnen worden behaald. Hierbij zullen wij onze rol nemen in de nauwe samenwerking met de Samenwerkingsverbanden Passend Onderwijs en de schoolbesturen.

    Volwasseneneducatie
    Vanaf 2015 is de WEB (Wet educatie en beroepsonderwijs) gewijzigd: de verplichte inkoop bij Regionale Opleidingencentra wordt tot nul afgebouwd in 2018. Dit biedt de mogelijkheid om zowel regionaal als lokaal taalonderwijs op maat te organiseren.
    Vanuit de rol als contactgemeente voor Noord-Limburg hebben wij in 2015 een regionaal educatieprogramma opgesteld. Hierbij hebben wij nadrukkelijk ingezet op beleidsvrijheid voor iedere gemeente. Iedere gemeente kan zijn eigen doelgroepen en aanpak definiëren.

    Beleidsnota Leren loont
    Beoogd was om in 2015 de beleidsnota ‘Leren loont’ op te stellen. Dit is niet gelukt maar wordt in 2016 opgepakt.

    Wat heeft het gekost?

    bedragen x €1.000

    Collegeproducten

    B/L

    Begroting na wijziging
    2015

    Rekening
    2015

    %

    Verschil

    Competentie ontwikkeling

    Baten

    3.028

    3.028

    100 %

    0

    Lasten

    3.501

    3.497

    100 %

    4

    Saldo

    -473

    -469

    99 %

    4

    Onttrekkingen aan reserves

    Baten

    0

    0

    0

    Lasten

    0

    0

    0

    Saldo

    0

    0

    0

    Totaal product

    -473

    -469

    99 %

    4

    Producten binnen het programma