Armoedebeleid

    Verhouding kosten producten binnen programma

    9%
    Financiën Naar programmarekening

    Portefeuillehouder: Wethouder Tax

    Wat hebben wij bereikt?

    Onder het armoedebeleid vallen een aantal regelingen voor minima en schuldhulpverlening. De inzet van deze producten zorgt ervoor dat de armoede in de maatschappij wordt bestreden en dat meedoen in de samenleving makkelijker wordt.

    Indicator

    JR 2014

    JR 2015

    2016

    2017

    2018

    Geen indicatoren

    Wat hebben wij daarvoor gedaan?

    In mei 2015 is het (in co-creatie opgestelde) herijkte armoedebeleid aan de raad gepresenteerd en vervolgens door het college vastgesteld. De conclusie was dat het bestaande armoedebeleid nog voldeed, maar het is aangevuld met een zevental speerpunten:
    1. Eigen kracht en zelfredzaamheid
    2. Kinderen en armoede
    3. Preventie en schuldhulpverlening
    4. Netwerk
    5. Noodfonds in relatie tot bestaande fondsen
    6. Gezondheid en sport
    7. Sociale Wijkteams en Huizen van de Wijk
    Samen met de maatschappelijke partners is in 2015 gewerkt aan het samenstellen van een kindpakket. De verwachting is dat het kindpakket in 2016 uitgevoerd gaat worden.
    In 2015 werd bekend dat de voedselbank andere huisvesting moest zoeken. De eigenaar van het pand had een andere bestemming gevonden en de ruimte werd te klein voor de voedselbank. Recent is geschikte herhuisvesting van de voedselbank gezocht en gevonden in Perron 55.
    Tevens is de bereikbaarheid van een aantal bestaande armoederegelingen vergroot. Het voorlichtingsmateriaal is vereenvoudigd en de eigen medewerkers en maatschappelijke partners (o.a. in de huizen van de wijk) zijn geschoold. Het ging daarbij enerzijds om informatie over de regeling zelf, en anderzijds over het signaleren van armoede, het bespreken van en doorverwijzen naar de regelingen en het begeleiden bij het doen van een aanvraag.
    In oktober is samen met Stichting Bindkracht een (net-)werkconferentie armoede georganiseerd. Verder heeft de gemeente Venlo deelgenomen aan de provinciale Voedselbankenactie van L1 en is voor kinderen uit gezinnen die het minder hebben een Sinterklaasvoorstelling gehouden in 't Roadhoës.

    In 2015 is de aanbesteding voor de uitvoering van de schuldhulpverlening afgerond. PlanGroep is nog steeds onze samenwerkingspartner in de uitvoering. Er heeft ook een bestuurlijke aanbesteding plaatsgevonden voor budgetbeheer en bewindvoering. Dit heeft geleid tot een verbetering van de samenwerking met een aantal bewindvoerders en budgetbeheerders in de stad. We proberen door een betere samenwerking meer grip te krijgen op de kosten van bewindvoering en budgetbeheer.
    In het kader van vroegsignalering van schulden en voorkoming huisuitzettingen is de samenwerking met de woningcorporaties voortgezet in de vorm van een intentieverklaring. Deze zal in het eerste kwartaal 2016 worden getekend. Hetzelfde geldt voor het voorkomen van afsluiten van water. Hiervoor is in 2015 gestart met de voorbereiding van een intentieovereenkomst met Water Maatschappij Limburg (WML). Ook deze zal in het eerste kwartaal 2016 worden getekend.
    Voor extra ondersteuning (naast de inzet van professionals) en preventie van financiële problemen en schulden is een subsidie toegekend aan zowel de stichting SchuldHulpMaatje (SHM) als aan de stichting Humanitas, project thuisadministratie. Beide organisaties ondersteunen, door de inzet van opgeleide vrijwilligers, mensen met financiële problemen en schulden.
    In het kader van schuldhulpverlening wordt tevens een workshop budgetteren aangeboden aan zowel jongeren als volwassenen die een aanvraag voor een uitkering hebben gedaan.

    Wat heeft het gekost?

    bedragen x €1.000

    Collegeproducten

    B/L

    Begroting na wijziging
    2015

    Rekening
    2015

    %

    Verschil

    Armoedebeleid

    Baten

    73

    64

    87 %

    -9

    Lasten

    7.758

    7.715

    99 %

    42

    Saldo

    -7.685

    -7.651

    100 %

    33

    Onttrekkingen aan reserves

    Baten

    0

    0

    0

    Lasten

    0

    0

    0

    Saldo

    0

    0

    0

    Totaal product

    -7.685

    -7.651

    100 %

    33

    Bijzondere bijstand, Geld terug regeling, Verstrekkingen minima
    Op het orgranisatieproduct 'bijzondere bijstand' is meer uitgegeven dan vooraf bergroot. De reden daarvoor is dat er meer individueel maatwerk is geleverd. Op de 'Geld terug regeling' en 'Verstrekkingen minima' is minder uitgegeven dan begroot. Dit overschot wordt ruimschoots gecompenseerd door het tekort op het product 'bijzondere bijstand'.

    Producten binnen het programma